Historia

Varhaisvuodet

Arja Koriseva syntyi Toivakassa, Keski-Suomessa 21.4.1965 kauppiasperheen tyttäreksi. Musikaalisen perheen lapsena hänelle oli luontevaa esiintyä perhe- ja sukujuhlissa. Hänen musiikilliset lahjansa huomattiin varhain ja vanhempien sekä tuttavien kannustamana esiintymiset laajenivat pian muihin tilaisuuksiin.

Teini-iässä Arja esiintyi laulaen ja tanssien lähes jokaisessa juhlassa, joka koulussa järjestettiin. Arja osallistui myös useisiin läänien välisiin taidetapahtumiin, joissa hän menestyi kunniamaininnoin. Arjaa kiehtoi laulamisen ja tanssimisen lisäksi myös teatteriesitykset, joiden erilaiset roolit kuljettivat nuoren esiintyjän mitä ihmeellisimpiin seikkailuihin. Silloin Arja päätti, että vielä joskus hän haluaa tehdä ison roolin isossa teatterissa suurelle yleisölle.

13-vuotiaasta lähtien Arja esiintyi myös oman orkesterin säestyksellä tanssittaen yleisöä erilaisissa tilaisuuksissa. Usein Arjan rinnalla nähtiin hänen sisarensa Eija.

Lukion jälkeen Arja pääsi opiskelemaan Hämeenlinnan Opettajakoulutuslaitokseen. Sieltä Arja valmistui vuonna 1989 kasvatustieteen maisteriksi. Hän erikoistui liikuntaan ja suomen kieleen. Vuodesta 1983 lähtien Arja opiskeli laulua ja musiikkia Keski-Suomen Konservatoriossa ja suoritti opinnossaan myös tutkintoja. Opiskeluaikanaan Arja toimi myös tv-juontajana Hämeenlinnan paikallistelevisiossa. 

Sisarukset Arja ja Erja

Tangokuningattar 1989

Arja kruunattiin uudeksi tangokuningattareksi 1989. Samana valmistumisvuonna 1989 Arja perusti oman Fortuna-orkesterin, jonka kanssa hän esiintyy edelleen. Vuosi 1989 oli Arjalle muutenkin merkityksellinen. Hän menestyi Seinäjoen Tangomarkkinoilla voittaen tangolaulukilpailun: Arja kruunattiin uudeksi tangokuningattareksi ja media innostui heti uudesta, mielenkiintoisesta persoonasta. Arjasta tuli yleisön suursuosikki, joka hurmasi ihmiset kaikkialla Suomessa, missä liikkuikin.

Tämän jälkeen Arja on esiintynyt menestyksellisesti useissa tv-ohjelmissa. Hän aloitti TV-työn v. 1990 Spedeyhtiöissä Tee se itse tv:n ja Speden spelien juontajana. Hänellä on ollut kaksi omaa tv-showta, Näytönpaikka vuonna 1996 ja Suuri Luokkakokous 2000. Syksyllä 2002 oli kolmannen tv-shown vuoro, kun ruutuihin ilmestyi Jos sais kerran, jossa Arja jatkoi viihdyttämistä musiikin parissa juontajaparinsa Joel Hallikaisen kanssa. Jos sais kerran pyöri täydet kaksi kautta loppuen keväällä 2003. Ohjelma keräsi tv:n ääreen keskimäärin yli puoli miljoonaa katsojaa joka torstai-ilta.

Arja on osallistunut kahdesti kansainvälisiin laulukilpailuihin, sijoittuen molemmilla kerroilla hienosti toiseksi. Hän on toteuttanut useita loppuunmyytyjä konserttikiertueita kotimaassa, tehnyt yli kymmenen pitkäsoittoa, joista yhdeksän on myynyt vähintään kultaa. Hänet on palkittu Suomen suosituimpana naisartistina ja tv-esiintyjänä. Hän on näytellyt valkokankaalla kahdesti ja lahjoittanut äänensä Disneyn Pocahontas-hahmolle koko illan elokuvaan.

Marraskuussa 1995 Arja toteutti pitkäaikaisen haaveensa Teatteri Eurooppa Neljän kanssa. Ensimmäinen musikaalirooli oli Tuhkimo kenpä hukassa -musikaalissa. Vuonna 1997 Laulavat Sadepisarat -musikaali sai ensi-iltansa Lahden kaupunginteatterissa. Teatteriura sai jatkoa vuonna 2000, kun Arja nähtiin Eliza Doolittlen roolissa My Fair Ladyssa Samppalinnan Kesäteatterissa Turussa. Musikaali löi kaikkien aikojen katsojaennätykset ja Arja sai loistavat arvostelut roolisuorituksestaan.

Arja Koriseva vuonna 1995

Enkelin Silmin

Enkelin Silmin -suurkonsertti taltioitiin MTV3:lle ja sitä seurasi lähes miljoona katsojaa.

Arja vietti 10-vuotistaiteilijajuhlaansa vuonna 1999 tehden keväällä menestyksekkään konserttikiertueen ympäri Suomen. Juhlavuosi huipentui liki loppuunmyydyllä Hartwall Areenalla lokakuussa: Enkelin Silmin -suurkonsertti taltioitiin MTV3:lle ja sitä seurasi lähes miljoona katsojaa.

Arja jatkaa monipuolista työtään viihteen parissa myös uudella vuosituhannella. Siitä todisteena on yleisörikkaat joulukonserttikiertueet vuosien 2000 ja 2002 lopussa ja keikkatäyteiset kesät 2001 ja 2002.

Keväällä 2003 Arja siirtyi entistä itsenäisemmäksi yrittäjäksi, kun Arja Koriseva Oy alkoi hoitaa suoraan hänen keikkamyyntinsä, tiedotuksensa, konserttituotannot sekä Fan Club -toimintaa.

Kesä 2003 oli Arjan 25. keikkakesä, jonka hän toteutti yhdessä Fortuna-orkesterinsa kanssa. Elokuussa 2003 ilmestyi Nauran ja Rakastan -pitkäsoitto (Magnum Music Oy), josta lohkaistu tangosinkku, Voitko vain unohtaa, myi kultaa Seinäjoen Tangomarkkinoilla 2003. Nauran ja rakastan -sinkku oli puolestaan kesän soitetuimpia kappaleita radiosoitossa. Pitkäsoitto lähentelee tällä hetkellä kultalevyn rajaa.

Vuosi 2004 oli Arja Korisevan 15-vuotisjuhlavuosi. Juhlallisuudet alkoivat Seinäjoen Tangomarkkinoilta, jossa Arja ensi esitti seitsemän henkisen Juhla-Fortunan ja tanssiryhmä Figaron kanssa Kultaiset korvarenkaat-konsertin. Täpötäysi Urheiluhalli taputti lopussa seisaaltaan suosiota kaikkien aikojen Tangokuningattarelle. Tämän lisäksi Arja juonsi yhdessä Jari Sillanpään kanssa Tangomarkkinoiden finaalilähetykset suorana televisioon miljoonalle tv-yleisölle. Lokakuussa juhlakonserttikiertue vieraili 13 paikkakunnalla ympäri Suomen varsin hyvällä menestyksellä. Yleisö kiitteli konserttia yhdeksi Arjan kaikkien aikojen parhaimmaksi. 

The Sound of Music -musikaali

The Sound of Music -musikaalia esitettiin ennätykselliset 122 kertaa!

Vuosi 2005 toteutti Arjan pitkäaikaisen haaveen musikaaliroolista. Hän vastasi Seinäjoen Kaupunginteatterin kutsuun myöntävästi ja otti vastaan kotiopettajar Marian roolin The Sound of Music -musikaalissa. Musikaali sai ensi-iltansa syyskuussa 2005 ja sitä esitettiin ennätykselliset 122 kertaa! Kaiken kaikkiaan esityksen näki 52 000 ihmistä ja salin käyttöprosenttia kaikissa esityksissä oli täysi sata.

Syksyllä 2006 Arja toteutti ennen äitiyslomaansa Lions Clubien kanssa Punainen Sulka -kirkkokonserttikiertueen säestäjänään kitaristi Saku Mattila. Kirkot täyttyivät kuulijoista ja konserttikiertue sai loistavan vastaanoton. Marraskuussa Karmaloiden perhe kasvoi uudella jäsenellä, kun perheeseen syntyi Verna Luna Gunilla. Arja jäi uransa tähän asti pisimmälle tauolle palaten töihin vasta syksyllä 2007.

Töihin paluu oli näyttävä syksyllä 2007: Arja julkaisi pari vuotta työn alla olleen kunnianhimoisesti toteutetun Kun aika on -albumin. Levy oli täynnä tuttuja ikivihreitä, jotka toteutettiin isolla kokoonpanolla. Levyn sovituksista vastasivat Riku Niemi ja Matti Rantatalo. Levylle päätyi mukaan myös upea Minun tieni -klassikko, joka oli mukana viimeisenä ohjelmanumerona vuoden 2004 Kultaiset korvarenkaat -konserttikiertueella.

Uutta levyä ja paluuta työelämään juhlistettiin Kun aika on -konserttikiertueella, joka vieraili 11 paikkakunnalla ympäri Suomen syys-lokakuussa. Konserttisalit olivat liki täynnä jokaisella paikkakunnalla ja Arja nautti konserttikiertueen tekemisestä yhdessä Juhla-Fortunan kanssa. Taidokasta seitsemän henkistä joukkoa johti Matti Rantatalo.

Joulukuussa oli Kun Joulu on -konserttikiertueen vuoro: salit olivat loppuunmyytyjä 13 paikkakunnalla ja konsertti sai valtavasti kehuja ja kiitosta osakseen.

Vuoden 2008 alussa Arja palasi tuttuun rooliin: hänet oli kutsuttu vierailijaksi Imatran Teatteriin The Sound of Music -musikaaliin yhdessä Seinäjoen Kaupunginteatterin ohjaajan Petri Lairikon ja koreografi Aku Ahjolinnan kanssa. Ensi-ilta oli Imatralla 26.01.2008 ja liki kaikki esitykset olivat loppuunmyytyjä jo ennakkoon. Tällä kertaa kotiopettajatar Maria pääsi vaihtamaan suudelmia Kai Hyttisen kanssa, joka nähtiin leskikapteeni von Trappin roolissa.

Vuonna 2008 Arja Koriseva sai mieluisan kutsun saapua naispäärooliin Herrasmieshuijarit-musikaaliin Tampereen Työväen Teatteriin rinnallaan miestähdet Lari Halme ja Esko Roine. Musikaali oli menestys ja sitä esitettiin täysille saleille aina kevääseen 2009 asti.

Vuosi 2009 oli Arjan juhlavuosi, jota juhlittiin työn merkeissä. Kesällä Arja kiersi niin tanssilavoja kuin esiintyi Heinolan Kesäteatterin Piukat paikat -musikaalissa Marilyn Monroen kuuluisaksi tekemässä Sugarin roolissa. Pääsy Heinolan Kesäteatterin riveihin oli yksi Arjan unelmien täyttymys ja näytökset olivat käytännössä loppuunmyytyjä ennen näytöskauden alkua.

Syksyllä 2009 Arja julkaisi uuden pitäsoittonsa, Minä taistelen. Sen hän teki yhteistyössä maineikkaan Ile Vainon kanssa Edel Recordisille. Levyltä lohkaistut Yövieras ja Minä taistelen saivat runsaasti soittoaikaa mm. Radio Suomessa ja Iskelmässä.

Mestari-ohjelma

Mestari-ohjelma herätti entistä suuremman kipinän järjestää koulutuksia nuorille laulajille ja esiintyjille.

Arja kuvasi myös kahdeksanosaisen Mestari-sarjan TV2:lle kesällä ja syksyllä 2009, jossa Arja antoi tietotaitonsa nuoren laulajan, Sanna Jääskeläisen käyttöön. Ohjelman teko herätti entistä suuremman kipinän järjestää nuorille laulajille ja esiintyjille koulutuksia tulevaisuudessa.

Arja Koriseva toteutti juhlavuotensa kunniaksi kaksi konserttikiertuetta Juhla-Fortunan kanssa. 20 vuotta Kuningattarena -ja Arja rakkaimmat joululaulut-kiertuertueet olivat liki loppuunmyytyjä ja menestyksestä uutisoitiin mm. iltapäivälehdissä.

Sen lisäksi hän jatkoi menestyksekästä yhteistyötä konserttipianisti Jouni Someron kanssa. He toteuttivat lukuisia kirkko- ja viihdekonsertteja ympäri vuoden. Tätä menestyksekästä yhteistyötä on jatkunut jo liki 20 vuotta ja se jatkuu edelleen.

2010 vuosi käynnistyi rauhallisesti. Arja tahtoi antaa aikaa perheelleen ja omille ajatuksilleen: mitä hän tahtoisi tulevaisuudessa tehdä ja mihin suuntaan uraansa viedä. Tuon tauon aikana syntyivät ensimmäiset ajatukset kouluttamisesta: antaa tietotaito artistiksi haluavien uusien kykyjen käyttöön sekä antaa esiintymisvalmennusta kaikille, jotka kokevat sitä tarvitsevansa.

Kesällä 2010 Arja kiersi yli 30 tanssilavalla yhdessä Fortuna-orkesterin kanssa ja syksyllä hän nousi lavalle Ava Garnerina, Ava & Frank-musikaalissa Musiikkiteatteri Palatsin näyttämölle. Esitykset olivat niin suosittua, että niitä jatkettiin myös keväällä 2011. Musikaalin lisäksi Arja teki useita esiintymisiä varsinkin loppuvuodesta konserttipianisti Jouni Someron kanssa.

Vuosi 2011 toi mukanaan jälleen uuden musikaalin harjoitukset, Rakkaudesta Jouluun-konserttikiertueen sekä uuden joululevyn, jota Arja työstää yhdessä Ile Vainion ja Pertti Jalosen kanssa. Arjaa työllistää myös mieluisa tehtävä Reilun Kaupan lähettiläänä sekä artistikoulutukset Jyväskylän Kristillisellä Opistolla.

Vuosi 2012 alkoi hienoissa merkeissä. Arja oli pääosassa häntä varta varten kirjoitetussa dekkarimusikaalissa, Delilahissa, joka sai ensi-iltansa Hämeenlinnan Teatterissa 8. helmikuuta. Musikaalin ohjasi Tiina Brännare ja hän kirjoitti sen yhdessä Eppu Nuotion kanssa.

Keväällä oli jo perinteisten kappelikonserttien vuoro Lapissa yhdessä Jouni Someron kanssa. Muutenkin Someron kanssa yhteistyö nytkähti jälleen ison askeleen eteenpäin. Liki 20 vuotta yhteistyötä tehnyt loistava kaksikko teki vihdoin Kirkossa-albumin, joka on Arjan ensimmäinen hengellinen pitkäsoitto. Se sai jatkoa myöhemmin samana vuonna, kun kaksikko purkitti niin ikään Luhangan kirkossa Joulukirkossa-levyn. Levyt ovat saaneet upean vastaanoton kuuntelijoiden keskuudessa ja ne säilyvät kestosuosikkeina konserttilevymyynnissä vielä vuosien ajan.

Kesällä Arja kiersi orkesterinsa kanssa kesäisiä tanssilavoja. Myös koulutuspuolella asiat nytkähtivät eteenpäin. Arja piti artistikursseja Jyväskylän Kristillisellä Opistolla. Sen lisäksi hän vieraili esiintymiskouluttajana eri opistossa. Työ, josta Arja on haaveillut vuosia, on saatu alulle ja koulutuksille ei näy loppua. Arja aloitti myös Ilon ilta -luennot, joissa hän puhuu positiivisuuden voimasta ja jaksamisen avaimista arjessa sekä asiakaspalvelutyössä.

Kesällä oli toisen musikaalin vuoro. Suuri Tangomusikaali sai ensi-iltansa 19. kesäkuuta Jyväskylän Laajavuoressa ja esitykset jatkuivat syksyllä myös eri puolilla Suomea konserttisaleissa. Musikaali sai hienon vastaanoton ja Arjan rinnalla nähtiin Hannu Lehtonen, Saija Tuupanen sekä Tommi Soidinmäki.

Vuoden lopussa alkoi uuden iskelmäalbumin suunnittelu. Kalenterin joulukuussa täytti perinteiset kirkkokonsertit yhdessä Jouni Someron kanssa. Kirkot täyttyivät monin paikoin ääriään myöten. 

Fortuna-orkesteri

Vuonna 2013 Arja sai taakseen uudistuneen Fortuna-orkesterin, kapellimestarina Minna Lintukangas. Tästä alkoi monipuolinen yhteistyö joka jatkuu edelleen. Minna Lintukangas konsertoi nykyään Arjan kanssa paljon myös pianistina sekä on toiminut Arjan assistenttina vuodesta 2015, jolloin pitkäaikainen assistentti Milla Mattila siirtyi uusiin haasteisiin.

Vuonna 2015 julkaistiin Arjan kirja Ammattina Artisti. Kirjan ilmestymisen jälkeen aukesi Arjan elämässä sivu, joka tuli yllätyksenä ja muutti kaikki sen hetkiset suunnitelmat joksikin aikaa. Arja sairasti rintasyövän ja toipui siitä palaten estradeille kesällä 2016 täynnä virtaa ja kiitollisuutta. Uusi Mariskan kirjoittama kappale Leipää lempee lämpöö julkaistiin samaan aikaan.

Tammikuussa 2017 Arja oli huikeassa seikkailussa matkaten purjeveneellä Atlantin yli ja kuvaten siellä tv-ohjelmaa matkasta yhdessä muiden tunnettujen suomalaisten kanssa.

Keväällä 2018 Arja teki musikaaliroolin Jyväskylän kaupunginteatterissa Kun isoisä Suomeen hiihti. Saman vuoden lopulla ilmestyi jälleen uutta musiikkia, kappale Enkeleitä yövuorossa joka on Yö-yhtyeestä tutun Jari Latomaan sävellys Mirjam Paason tekstiin. 

Tangokuningattarena 30 vuotta

Vuosi 2019 oli merkityksellinen vuosi, sillä Arjan kruunaamisesta tangokuningattareksi tuli kuluneeksi 30 vuotta. Vuosi piti sisällään kaksi isoa konserttikiertuetta, joista ensimmäinen toteutui syksyllä yhdessä kokkolalaisen tango-ja viihdeorkesteri Guardia Nuevan kanssa.

Keväällä 2019 Arja kiersi Lapin tunturikappeleita yhdessä Minna Lintukankaan kanssa, ja kaksikko valmisteli myös yhteistä kolmen levyn sarjaa, jotka julkaistiin vuoden 2019 aikana. Kesällä tehtiin tangokonsertteja, joissa toisena solistina oli Hannu Lehtonen. Myös tanssilavoilla tanssitettiin kesäaikaan Fortunan kanssa.